چون مدار زمین به دور خورشید بیضی شکل است و خورشید در یکی از کانون های بیضی قرار دارد بنابراین زمین در حین گردش به دور خورشید فاصله اش با خورشید کم و زیاد می شود. ممکن است اینگونه تصور شود که بخاطر همین تغییر فاصله زمین گرم و سرد
می شود و فصل ها بوجود می آیند. اما واقعیت غیر از این است ، در هنگام زمستان (در ابتدای ماه ژانویه یا ابتدای زمستان در نیمکره شمالی) زمین به خورشید نزدیکتر است !!!
در نتیجه عامل اصلی به وجود آمدن فصول در کره زمین فاصله از خورشید نیست بلکه علت را باید در چیز دیگری جستجو کرد.
اختلاف فاصله زمین از خورشید در زمان های مختلف سال قابل توجه است. "در نزدیکترین موقعیت، فاصله زمین از خورشید 147 میلیون کیلومتر و در دورترین موقعیت 152 میلیون کیلومتر است". دو نکته جالب در این جمله وجود دارد: 1- فاصله زمین از خورشید در طول سال 5 میلیون کیلومتر کم و زیاد می شود!!!. 2- وقتی زمین نزدیک ترین فاصله به خورشید را دارد (یعنی 147 میلیون کیلومتر) در نیمکره شمالی زمستان است و نه تابستان.
لذا عامل ایجاد فصل ها در روی زمین و یا سرد و گرم شدن زمین فاصله از خورشید نیست بلکه "بدلیل انحراف محور زمین (شکل 1) و در نتیجه تغییرات زاویه تابش خورشید است. هرچقدر زاویه تابش مایل تر باشد گرمای کمتری از خورشید به زمین می رسد و زمین سردتر خواهد بود (شکل 2)."
